Για την Ευτοπία

Η Ευτοπία είναι ένα περιοδικό που θέτει ως στόχο τη διάδοση των αρχών και των πρακτικών του ελευθεριακού κοινοτισμού. Ο ελευθεριακός κοινοτισμός είναι μια θεώρηση που εντάσσεται στο ιστορικό του αντιεξουσιαστικού ρεύματος και συνακόλουθα στην επιλογή της ιστορικής παράδοσης της αυτονομίας. Η Ευτοπία υποστηρίζει μια μορφή συνομοσπονδισμού κοινοτήτων, που θα διέπονται από τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας. Οι κοινότητες, στα πλαίσια μιας τέτοιας θεωρίας είναι αυτοοργανωμένες, ενώ τα μέλη τους διατηρούν την ατομικότητά τους. Ο ελευθεριακός κοινοτισμός που οραματίζεται η Ευτοπία στηρίζεται στην αλληλοβοήθεια, απορρίπτει κάθε είδους διάκριση μεταξύ φύλων, φυλών και χρώματος και παράλληλα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της μη ανθρώπινης φύσης.

Οι θεματικές ενότητες του περιοδικού κινούνται γύρω από:

· Την παρουσίαση κινήσεων που λειτουργούν προς την κατεύθυνση της αυτοδιεύθυνσης σε τοπικό επίπεδο και της άμεσης δημοκρατίας (αυτόνομες κινήσεις πολιτών, αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και κοινωνικά κέντρα, επιτροπές γειτονιάς, αυτόνομα συνδικάτα κ.ά.).
· Την παρουσίαση υπαρχόντων συνεργατικών εγχειρημάτων με μη ιεραρχική δομή (κοοπερατίβες, κολεκτίβες, τράπεζες αλληλοβοήθειας κ.ά.).
· Διάφορα ουσιαστικά ζητήματα όπως είναι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η ελευθεριακή οργάνωση της παιδείας, η σχέση διαφόρων τρόπων γεωργικής καλλιέργειας με την οικολογική ισορροπία κ.ά.
· Tην πλούσια κοινοτιστική και συνεταιριστική παράδοση με την ανάλογη βέβαια κριτική η οποία άκμασε στην ελλαδική ύπαιθρο μέχρι τη σταδιακή διάλυση των κοινοτικών συνεκτικών δεσμών από το ελληνικό κράτος.

Για την Ευτοπία

H Eυτοπική Βιβλιοθήκη/ Αρχείο (Ε Β/Α) στο νέο της χώρο από τον προσεχή Σεπτέμβρη

Από τον προσεχή Σεπτέμβρη, η Ευτοπική Βιβλιοθήκη/Αρχείο (Ε Β/Α) θα λειτουργεί στο νέο της χώρο.

Η λειτουργία της Ευτοπικής Βιβλιοθήκης ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ευτοπίας, εκδόσεων για τον ελευθεριακό κοινοτισμό, το 2007. Αρχικά, στεγάστηκε σε ένα χώρο στο κέντρο της πόλης της Καρδίτσας έως το 2009.

Στη συνέχεια, υπήρξε ένα κενό ανοιχτής λειτουργίας της, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν συνεχίστηκε η ενασχόληση των μελών της και φίλων με τη συλλογή και ένταξη σχετικού υλικού στο δυναμικό της.

Από το 2013, πάλι ύστερα από κάλεσμα της Ευτοπίας και σε άλλους ανθρώπους, εντάχθηκε στο Ευτοπικό Εργαστήρι, αποτελώντας μαζί με το εργαστήρι ψηφιακής τεκμηρίωσης τις δύο σημαντικότερες λειτουργίες του ως το καλοκαίρι του 2017, όπου και διεκόπη η λειτουργία του.

Η Ε Β/Α διαθέτει εκατοντάδες τίτλους βιβλίων κυρίως στην ελληνική, την αγγλική και την ιταλική γλώσσα, καθώς επίσης και ένα σύνολο αρχειακού υλικού (μπροσούρες, προκηρύξεις, αφίσες, κλπ) που προέρχονται από την έντυπη εκδήλωση της ελευθεριακής/αναρχικής δράσης και της οικολογικής ή ευρύτερης ριζοσπαστικής σκέψης κατά βάση στην Ελλάδα. Το σύνολο αυτού του υλικού θα συνεχίσει να είναι προσβάσιμο στο νέο χώρο της Ε Β/Α με τακτικό πρόγραμμα λειτουργίας της.

Ασφαλώς, κύρια μέριμνά μας παραμένει η αύξηση του υλικού δυναμικού του εγχειρήματος με τη συνεισφορά και συνεργασία όλων όσων επιθυμούν να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια. Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που στο πέρασμα μιας δεκαετίας έχουν ήδη συμβάλει στη διεύρυνση του δυναμικού της Ευτοπικής Βιβλιοθήκης.

Υπεύθυνη για τη λειτουργία της Ε Β/Α είναι η διαχειριστική της ομάδα.

Περισσότερες και ακριβέστερες πληροφορίες για τη λειτουργία της Ε Β/Α στο νέο της χώρο θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Διήμερο Εκδηλώσεων

Ο δημοκρατικός συνομοσπονδισμός στο Κουρδιστάν
Η πρόταση της δημοκρατικής αυτονομίας σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο.

10/11 Ιουνίου 2016
ΑΣΟΕΕ, ΑΘΗΝΑ
αμφιθέατρο Αντωνιάδου

Παρασκευή 10 Ιουνίου, 6 μ.μ.
1η θεματική ενότητα:

Ο δημοκρατικός συνομοσπονδισμός στο Κουρδιστάν

Σάββατο 11 Ιουνίου, 11πμ
2η θεματική ενότητα
Συνοσπονδισμός, κοινοτισμός, δημοκρατία, αυτονομία


Σάββατο 11 Ιουνίου, 6 μμ
3η θεματική ενότητα
Μορφές και προτάσεις άμεσης/συμβουλιακής δημοκρατίας σήμερα στον ελλαδικό χώρο

Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν
Ευτοπία,
περιοδική έκδοση για τον ελευθεριακό κοινοτισμό


Εκδήλωση-Συζήτηση σε Αθήνα και Καλαμάτα
Με αφορμή την έκδοση του 24ου τέυχους της Ευτοπίας

Συζητώντας για την εφαρμογή της δημοκρατικής αυτονομίας
- η ιδέα των αυτόνομων συμβουλίων

Παρασκευή 27/05 στις 19:00
στο ελευθεριακό στέκι Πικροδάφνη
Αγίου Βασιλείου & Π.Π. Γερμανού 22

Παρασκευή 27/05 στις 20:30
"Προσεχώς", Καλαμάτα

 

 


O ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ - διήμερο εκδηλώσεων-συζητήσεων

Σε μία εποχή όπου όλες οι ενδείξεις είναι δυσοίωνες και τα προγνωστικά αποθαρρυντικά, ο κοινοτισμός επαναφέρει το όραμα για μια ανθρωπότητα που δεν θα πέσει στην παγίδα του αιμοσταγούς κανιβαλισμού και της αυτοκαταστροφής.

 Ο ελευθεριακός/συνομοσπονδιακός κοινοτισμός αποτελεί σήμερα την ιδέα που μπορεί, όσο πιθανώς καμία άλλη, να εδαφικοποιήσει ταυτόχρονα σε τοπικό/γεωγραφικό αλλά και οικουμενικό/φαντασιακό επίπεδο την έννοια του κοινωνικού αυτοκαθορισμού. Αυτό άλλωστε έχει αποδειχτεί, τα τελευταία χρόνια, από το ζαπατιστικό κίνημα στο Μεξικό, από τις αμεσοδημοκρατικές κοινότητες αγώνα στην Ελλάδα, από το κίνημα Οccupy στις ΗΠΑ, από το πείραμα του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού στις κουρδικές περιοχές.

Στη σύγχρονη συγκυρία, είναι σκοπός μας αυτή την ιδέα να τη θέσουμε σε άμεση λειτουργία και στον ελλαδικό χώρο μέσα από τη διαμόρφωση και προώθηση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής πρότασης.

Με αυτό το σκεπτικό, διοργανώνουμε ένα διήμερο συζητήσεων με τίτλο "ο κοινοτισμός επανέρχεται". Και λέμε "επανέρχεται" γιατί δεν επικεντρώνουμε στις παραδοσιακές μορφές κοινοτισμού που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα, αλλά στην εμφάνιση νέων μορφών κοινοτιστικής οργάνωσης, λαμβάνοντας από την κοινοτική ιστορία το γόνιμο τμήμα του ριζικού τους συστήματος σε κάθε βιοπεριοχή και μπολιάζοντάς το με τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του ελευθεριακού κοινοτισμού και της δεδομένης πραγματικότητας.
 
Παρασκευή 29/1, 20:00
Προτάσεις για μια στρατηγική προώθησης του ελευθεριακού/συνομοσπονδιακού κοινοτισμού στον ελλαδικό χώρο
εισήγηση: Ευτοπία
 
Σάββατο 30/1, 19:00
Παρουσίαση του βιβλίου "Σύγχρονος Κοινοτισμός" (που κυκλοφόρησε από τις "Εκδόσεις των Συναδέρφων")
εισήγηση: Γ. Κολέμπας (συγγραφέας του βιβλίου)
 
στο Ευτοπικό Εργαστήρι
(Λεωνίδου 62 και Θερμοπυλών, Κεραμεικός)

Ευτοπία εκδόσεις για τον ελευθεριακό κοινοτισμό


Κυκλοφόρησε το 23ο τεύχος της Ευτοπίας, περιοδικής έκδοσης για τον ελευθεριακό κοινοτισμό

Το τεύχος αυτό περιέχει ένα αφιέρωμα στο πείραμα του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού, στο Κουρδιστάν.
Μετά από ένα σύντομο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης, το αφιέρωμα ξεκινά με τη δημοσίευση, για πρώτη φορά στα ελληνικά, του κειμένου του Αμπντουλάχ Οτσαλάν "Δημοκρατικός Συνομοσπονδισμός", το οποίο αποτελεί τη θεωρητική απαρχή/βάση αυτού του πειράματος.

Επίσης, μεταξύ άλλων, στο αφιέρωμα περιλαμβάνεται μία συνέντευξη του Κουρδικού Αναρχικού Φόρουμ, ενός δικτύου Κούρδων αναρχικών σε χώρες της Ευρώπης.

 Σημαντικό χώρο καταλαμβάνουν και κείμενα που αφορούν στο ζήτημα της οικολογίας, όπως το "Οικολογία: η νέα κόκκινη απειλή" του J. Sants, το "Εκδημοκρατίζοντας την Ευτοπία: Οικολογία, Αναρχισμός, Φεμινισμός" του T.W. Simon και το "Ριζοσπαστική Οικολογία και Ταξική Πάλη: μια επανεξέταση".

 Στις σελίδες του τεύχους θα συναντήσει κανείς αναφορές και σε άλλα θέματα και πρόσωπα, όπως για την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, το σημερινό αναρχικό κίνημα στην Ελλάδα, τον Λιούις Μάμφορντ, καθώς και ένα ιδιαίτερο κόμικ για τον Πιερ Προυντόν.

 Η ύλη του περιοδικού ολοκληρώνεται με κείμενα που περιλαμβάνονται στις σελίδες της "Ευτοπικής Βιβλιοθήκης", σχετικά με τη λειτουργία και τη στήριξη του Ευτοπικού Εργαστηρίου και του Ευτοπικού Ψηφιακού Αρχείου, καθώς και μία συνοπτική αναφορά στην αντιφασιστική δράση των μέσων της δεκαετίας τους ΄90, στην Αθήνα, βασισμένη στις γραπτές κινηματικές πηγές.

Το περιοδικό διατίθεται σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους.
Επίσης, μπορεί κάποιος να βρει και παλαιότερα τεύχη του στο χώρο του Ευτοπικού Εργαστηρίου (Λεωνίδου 62 και Θερμοπυλών, Κεραμεικός) κάθε Τετάρτη (7-10 μμ).

Ευτοπία εκδόσεις για τον ελευθεριακό κοινοτισμό


Διήμερο εκδηλώσεων - συζητήσεων του περιοδικού Ευτοπία με αφορμή την συμπλήρωση 15 χρόνων εκδοτικής δραστηριότητας

 

Παρασκευή 20/3 - 18:00
Εκδήλωση - συζήτηση

"Το κουρδικό κίνημα για τη δημοκρατική αυτονομία"
ομιλητής: μέλος της Καμπάνιας TATORT Kurdistan (Γερμανία)

ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ [Σόλωνος και Σίνα]

Σάββατο 21/3 - 19:00
Εκδήλωση - συζήτηση

αποανάπτυξη, τοπικοποίηση και κοινοτισμός

ομιλητές:
Γ. Κολέμπας http://topikopoiisi.blogspot.gr
Γ. Μπίλλας http://apokoinou.com


Η Ευτοπία για το κουρδικό ζήτημα

τις επόμενες μέρες (κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου) θα κυκλοφορήσει το 23ο τεύχος της Ευτοπίας που έχει αφιέρωμα στο κουρδικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, το τεύχος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • το άρθρο Δημοκρατικός συνομοσπονδισμός, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν
  • συνέντευξη κούρδων αγωνιστών
  • το άρθρο του Zaher Baher (μέλους της Haringey Solidarity Group και του Kurdistan Anarchists Forum)


Το πείραμα του δυτικού Κουρδιστάν (Κουρδιστάν της Συρίας) απέδειξε ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα


Επίσης τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει από την Ευτοπία το βιβλίο Δημοκρατική Αυτονομία στο Βόρειο Κουρδιστάν.

Το βιβλίο αποτελεί ένα μέρος του πρώτου κεφαλαίου του βιβλίου Demokratische Autonomie in Nordkurdistan, το οποίο μεταφράστηκε στα αγγλικά από τη Janet Biehl (Democratic Autonomy in North Kurdistan, New Compass, 2013).
Το κείμενο υπογράφει η ομάδα Tatort Kurdistan (που σημαίνει «το Κουρδιστάν ως σκηνή εγκλήματος), μέλη της οποίας επισκέφτηκαν το 2011 κουρδικές περιοχές με στόχο να εξετάσουν πώς εφαρμόζονται εκεί στην πράξη οι αρχές της δημοκρατικής αυτονομίας.

 


Εντός του 2014, θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ευτοπία το βιβλίο με αγγλικό τίτλο "Democratic Autonomy in North Kurdistan", υπογεγραμμένο από την ομάδα ΤΑRTOT. [Link]

Επίσης, στο νέο τεύχος της Ευτοπίας, το οποίο επίσης θα κυκλοφορήσει πριν το τέλος του χρόνου, θα υπάρξει αφιέρωμα σχετικά με το κίνημα της δημοκρατικής αυτονομίας στο Κουρδιστάν.

Μεταξύ άλλων, θα δημοσιευθεί και το κείμενο του Α. Οτσαλάν "Δημοκρατικός Συνομοσπονδισμός", το οποίο είναι βαθιά επηρεασμένο από τον ελευθεριακό κοινοτισμό και συνοσπονδισμό του Μ. Μπούκτσιν.

Εντός των προσεχών μηνών, θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις της Ευτοπίας τα εξής βιβλία:

  • - FAI - η οργάνωση του ισπανικού αναρχικού κινήματος στα προεμφυλιακά χρόνια (1927-1936) (συλλογή κειμένων)
  • - Αναρχισμός και Οικολογία (συλλογή κειμένων)
  • - To κουρδικό κίνημα για τη δημοκρατική αυτονομία
  • - Ευτοπία, περιοδική έκδοση για τον ελευθεριακό κοινοτισμό, τεύχος 23