Διήμερο εκδηλώσεων για τις μορφές αντίστασης και ελευθεριακής οργάνωσης στον ευρωπαϊκό νότο

Κύρια εικόνα
Ημερομηνία
Παρασκευή 28 – Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012
Κείμενο

Διήμερο εκδηλώσεων
του περιοδικού Ευτοπία και της ομάδας ελευθεριακών κομμουνιστών
για τις μορφές αντίστασης και ελευθεριακής οργάνωσης στον ευρωπαϊκό νότο

Νομική σχολή Αθήνας, Παρασκευή 28 – Σάββατο 29 Σεπτέμβρη

Ο ευρωπαϊκός νότος τείνει να γίνει ένα ακόμα άγριο ελ ντοράντο του παγκόσμιου καπιταλισμού. Υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης, επιχειρείται η διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος και κάθε δυνατότητας κοινωνικού αυτοκαθορισμού.

Όμως, η κοινωνική ερημοποίηση που επιδιώκουν να επιβάλουν βρίσκεται πολύ πιο μακριά απ΄ ό,τι πιστεύουν. Νέοι αγώνες ξεπηδούν συναντώντας τις εμπειρίες και τις δομές που χρόνια τώρα υπάρχουν και φωτοδοτούν τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Δίπλα μας, στην ιταλική χερσόνησο, οι νέοι τοπικοί οικολογικοί αγώνες έρχονται να συναντήσουν ελευθεριακές μορφές οργάνωσης και να ανοίξουν ένα νέο γύρο στο παιχνίδι του κοινωνικού - ταξικού ανταγωνισμού. Αυτοί οι αγώνες και οι εμπειρίες έχουν μεγάλη αξία για όσους αγωνίζονται εδώ με παρόμοιους τρόπους και ερωτήματα.

Είναι ο αγώνας του ΝO TAV στη βόρεια Ιταλία ενάντια στους συρμούς τραίνων υψηλής ταχύτητας που καταστρέφουν τεράστιες περιοχές. Είναι η Δημοτική Ομοσπονδία Βάσης (Federazione Municipale di Base) της περιοχής του Spezzano Albanese της νότιας Ιταλίας, που πολλά χρόνια τώρα έχει κάνει πράξη την αυτοοργάνωση των κατοίκων για τον ελευθεριακό κοινοτισμό μέσα από τοπικές αμεσοδημοκρατικές μορφές αγώνα. Είναι η ελευθεριακή αγροτική κομμούνα Urupia, επίσης στον ιταλικό νότο, που έχει αποδείξει πως η αναρχοκομμουνιστική οικονομία μπορεί να είναι πραγματικότητα και όχι απλή συνθηματολογία.

Αυτοί οι αγώνες και τα εγχειρήματα βρίσκονται δίπλα μας και βρισκόμαστε δίπλα τους, γιατί πέρα από την πολύτιμη ανταλλαγή απόψεων, γνωρίζουμε καλά πως η αλληλεγγύη είναι το δικό μας όπλο…

Παρασκευή 28/9
7 μμ: Ο αγώνας του ΝΟ TAV
στην κοιλάδα Susa ενάντια
στην κατασκευή σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας
ομιλητές: Maria Matteo, Emilio Penna (κίνημα NO TAV, Τορίνο)

Σάββατο 29/9
5.30 μμ: Η εμπειρία της Δημοτικής Ομοσπονδίας Βάσης (FMB) του Spezzano Albanese
 ομιλητής: Domenico Liguori
 (FMB Spezzano Albenese)
7.30 μμ: Η ελευθεριακή αγροτική κομμούνα Urupia: πραγματώνοντας τον κομμουνισμό
 ομιλήτριες: δύο κομμουνάρες της Urupia