Σκοπός αυτού του θερινού σχολείου ήταν τόσο η διάδοση στη νεολαία των ιδεών της κοινωνικής οικολογίας και των πρακτικών εκφράσεων του ελευθεριακού κοινοτισμού, όσο και η δημιουργία μιας νέας «κουλτούρας» επικοινωνίας, συνθέτοντας όλα εκείνα τα βιωματικά και πολιτισμικά στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο, ως βασική προϋπόθεση κάθε κοινωνικοαπελευθερωτικής δημιουργίας. Ελπίζουμε πως το θερινό αυτό βιωματικό σχολείο/εργαστήρι συνέβαλε σε αυτήν τη διαδικασία!
Στο εργαστήρι διαμορφώθηκαν σχέσεις και δεσμοί μεταξύ των συμμετεχόντων μέσω των συζητήσεων που αναπτύχθηκαν, καθώς υπήρξε χώρος καιχρόνος για τη διατύπωση προβληματισμών, αποριών, διαφωνιών. Δημιουργήθηκαν νέοι κύκλοι ανθρώπων, οι οποίοι με τον δικό τους, αυτόνομο τρόπομπορούν στο μέλλον να διευρύνουν τις πρακτικές και τους αγώνες τους, για μία κοινωνική πραγματικότηταπου να κατευθύνεται προς μια απελευθερωμένη κοινωνία.Η αυτοοργανωμένη λειτουργία του εργαστηρίου(κυρίως η οργάνωση των γευμάτων και η καθαριότητα) βοήθησε με τη σειρά της στο να αναπτυχθούν τέτοιου είδους σχέσεις, καθώς μια τέτοια διαδικασία προυποθέτειοργάνωση, εμπιστοσύνη, προσωπική και συλλογική ευθύνη.Η επιλογή του τόπου που πραγματοποιήθηκε το εργαστήρι, -ο οποίος είναι ένας από τους πολλούς τόπουςπου στις μέρες μας οι κυρίαρχοι οικονομικοί και κρατικοί σχεδιασμοί επιχειρούν να αλώσουν, μετατρέποντάς τους σε βιομηχανικά εργοστάσια-συνέβαλε επίσης στην ανάδειξη της σημασίας τηςεπανακοιοποίησής τους οργανώνοντας τέτοιου τύπου-και όχι μόνο- εκδηλώσεις.Η γη των Αγράφων αποτέλεσε λοιπόν το γόνιμο έδαφος για βαθιά ζύμωση και έντονες βιωματικές εμπειρίες που αφορούσαν και στην επαφή των συμμετεχόντων με το φυσικό περιβάλλον.Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας,οι συμμετέχοντες συνδέθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν, ζώντας και περπατώντας στη γη αυτή και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν άμεσα από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται ενεργά στον αγώνα αυτόν.
Ένα ακόμη βασικό εργαλείο ενός τέτοιου εργαστηρίου είναι η δημιουργία ενός πλαισίου για την έκφραση συναισθημάτων, θετικών και αρνητικών, καθώς και η πρόβλεψη για την πραγματοποίηση απολογιστικής συνέλευσης. Αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε καθυστερημένα, μετά από τις τρεις πρώτες μέρες, από την έναρξη του εργαστηρίου.
Παρακάτω,παραθέτουμε ενδεικτικά το πρόγραμμα του εργαστηρίου, το οποίο ήταν αποτέλεσμα συνδιαμόρφωσης.
Υπήρχαν τρία κοινά γεύματα,ελεύθερος χρόνος κατά τη διάρκεια του μεσημεριού και μουσική,μάζεμα γύρω από τη φωτιά και χαλαρές κουβεντούλες, κατά τη διάρκεια του βραδιού.
Παρασκευή
Άφιξη στα Άγραφα, κύκλος γνωριμίας και συλλογικό βραδινό γεύμα
Σάββατο, 1η μέρα:
Πρωί:
Εισήγηση: Εισαγωγή στην Κοινωνική Οικολογία (Στ. Καραγεωργάκης) και λίγα λόγια για την Ευτοπία
Απόγευμα: Πεζοπορία στην σπηλιά Καϊμακιά και στην Αετοφωλιά
Κυριακή, 2η μέρα:
Πρωί: Εισηγήσεις:
Η βίγκαν φιλοσοφία, ως αναπόσπαστο μέρος της ολικής απελευθέρωσης (Στ. Καραγεωργάκης)
Δημοκρατία, Οικολογία, Γυναίκα και διεθνιστική Αλληλεγγύη (Διεθνιστική Κομμούνα της Ροζάβα)
Απόγευμα: δημιουργία πανό για τη διεθνιστική Αλληλεγγύη, στο πλαίσιο των ημερών δράσης για την επανάσταση στη Ροζάβα και στη συνέχεια πεζοπορία στην Τέμπλα(βουνοκορφή)
Δευτέρα, 3η μέρα:
Πρωί:
- Εκδρομή στις βάθρες, στο Μέγα Ρέμα
Απόγευμα: Εισήγηση:
- Κοινοτικός φεμινινισμός στη Λατινική Αμερική (Χ. Τζιαφέτα)
- Προβολή βίντεο από συντρόφους/ισσες από το Βέλγιο, για την κατάληψη Zad d’Arlon
Τρίτη, 4η μέρα:
Πρωί: Εισηγήσεις:
- Πρώιμες μορφές αντίστασης και οργάνωσης βάσης στα Άγραφα της δεκαετίας του 1930 (Φ. Κατέβας)
- Η προστασία των Αγράφων (Απ. Παντελής –Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας)
- Ο αγώνας στα βουνά και τα νησιά της Ελλάδας ενάντια στα αιολικά (Π. Γιαννόπουλος – Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων)
Απόγευμα: Εισήγηση:
- Δημοκρατία, Οικολογία, Γυναίκα και διεθνιστική Αλληλεγγύη (Διεθνιστική Κομμούνα της Ροζάβα)
Βράδυ:
- Απολογιστικός κύκλος των πρώτων ημερών
Τετάρτη, 5η μέρα:
Πρωί: Εισήγηση:
- Κοινωνική οικονομία και συνεργατισμός (Ν. Καραγεώργος)
Μεσημέρι: Συζήτηση:
- Ποια ευτοπική ανασυγκρότηση είναι εφικτή σήμερα; (εισαγωγή: Ευτοπία)
Απόγευμα:
- Πεζοπορία στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και συζήτηση με τον Χρήστο για το ενεργειακό ζήτημα και με την Ασπασίαγια τη βιοποικιλότητα της περιοχής
Βράδυ:
- Γλέντι και άφτερ πάρτι
Πέμπτη, τελευταία μέρα:
Πρωί:
- Σεμινάριο Σοσιοκρατίας με την Αντριάννα
- Μάζεμα και καθάρισμα χώρου
Βράδυ:
- Διαδικτυακή συζήτηση με σύντροφο από τη συλλογικότητα «SolidariTree»
Οι αξίες που προτάσσουμε σαν Ευτοπία, μπορούν να γίνουν μέρος μιας κοινωνικής πραγματικότητας μόνο εφόσον οι ίδιοι οι άνθρωποι δύνανται να λειτουργήσουν σε αυτή τη βάση, καθώς και να την υπερασπιστούν. Η εμπειρία και η γνώση που ελπίζουμε να δόθηκε, επιδιώκουμε να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.